“Renens goda kött kommer av ett varierat bete som följer årstidernas växlingar”

Olov Granberg – Renägare

OM VÅRA

VILTPRODUKTER

I vår gårdsbutik hittar du alltid fryst, rökt, gravat och torkat renkött. Vi har även älg som frysvara året om och under säsong säljer vi även färskt ren- och älgkött.

Renens goda kött kommer av ett varierat bete som följer årstidernas växlingar. Under sommaren betar renen proteinrika örter och gräs. På hösten består födan också av svamp och på vintern är det renlav som renen skrapar fram under snötäcket. För att till exempel skogssamernas renar ska få tag på föda under vintern flyttar de dem från inlandsskogen ut till kusten.  

 

Under de två första veckorna i september slaktas ett urval av sarven, hanen. Efter detta är det brunsttid för de som är kvar i flocken. Från början av oktober till januari är det renskiljning och slakt av kalvar och de vajor, honor, som inte är produktiva. 

 

Råvaruhantering och beredning av slutprodukt sker enligt traditionell kunskap och med moderna produktionsmetoder. Renkött har en näringssammansättning med låg fetthalt, fettsyror av den goda sorten Omega 3 och en proteinhalt på 22 procent. Köttet innehåller även viktiga mineraler och vitamin A, B, C och E.